Zdravstveni dom Grosuplje,

Pod gozdom c. I/14
1290 Grosuplje
T: 01/781 84 00
E: infozdr@zd-grosuplje.siZDRAVSTVENO VZGOJNI CENTER 

V Zdravstveno vzgojnem centru za vas pripravljamo delavnice in svetovalnice na različne akutualne teme. Vse delavnice in svetovalnice so brezplačne. Za ohranjanje zasebnosti se delavnic lahko udeležite ne glede na to v kateri občini živite in kje imate izbranega osebnega zdravnika.


Na vse delavnice se najlažje prijavite preko elektronske pošte zvc@zd-grosuplje.si ali na tel. številki 01 781 84 00. Napišite ime, priimek, datum rojstva in katere delavnice želite obiskovati. Poslali vam bomo odgovor s predvidenimi termini in zabeležili vašo prijavo. Vse nove termine delavnic, dogodke in ostale zanimivosti pa lahko spremljate preko naše Facebook strani.TEMELJNE DELAVNICE


Za temeljne delavnice ne potrebujete napotnice. Zaželeno je, da se na delavnico predhodno prijavite.


Zaradi hitrega tempa življenja v svetu, ki ni najbolj prijazen do našega zdravja, nam včasih zmanjka energije ali volje, da bi naredili nekaj dobrega za svoje počutje. Z udeležbo na delavnici boste pridobili znanje o zdravi prehrani, primerni telesni dejavnosti, vplivu telesne teže na zdravje, ter vplivu alkohola in kajenja na vaše telo.Obseg: 1 srečanje po 90 minut

Delavnico vodi diplomirana medicinska sestra.

zvc@zd-grosuplje.si
Ste se odločili, da se boste več gibali in si želite izmeriti vašo trenutno telesno pripravljenost ter dobiti strokoven nasvet, kako se ustrezno in zdravo gibati? Vključite se v delavnico "Ali sem fit?"! V sklopu te delavnice boste opravili vam prilagojeno merjenje telesne pripravljenosti. Glede na rezultate boste prejeli nasvet o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev vašega zdravja. To je lahko prvi korak na poti do uresničitve vašega osebnega cilja.

Za izvedbo testa je priporočena primerna športna obutev in oblačila, ki vas ne bodo ovirala.


Obseg: 1 srečanje

Delavnico vodi diplomirana fizioterapevtka.

zvc@zd-grosuplje.si
V delavnicah o dejavnikih tveganja boste pridobili znanje o dejavnikih, ki dolgoročno negativno vplivajo na vaše zdravje. Večina ljudi ve, da je potrebno v svojem življenju nekaj spremeniti, če želijo ohraniti ali okrepiti svoje zdravje. To je veliko lažje storiti, če vemo zakaj je potrebna sprememba. Na delavnicah se boste na zanimiv način seznanili o vplivih povišanega krvnega tlaka, povišani vsebnosti sladkorja v krvi in povišani vsebnosti maščob.


Obseg: 1 srečanje po 90 minut

Delavnico vodi diplomirana medicinska sestra.

zvc@zd-grosuplje.si
Pogost spremljevalec hitrega tempa življenja je stres. Pogosto se mu ne moremo izogniti, lahko pa ga zmanjšamo, če se znamo sprostiti. V delavnicah se boste naučili pravilno izvajati tri najbolj uporabne tehnike sproščanja in pridobili vse potrebno znanje za izvajanje teh tehnik doma.


Obseg: 1 srečanje po 90 minut

Delavnico vodi diplomirana medicinska sestra.

zvc@zd-grosuplje.si


POGLOBLJENE DELAVNICE


Na poglobljene delavnice vas napoti osebni zdravnik ali referenčna diplomirana medicinska sestra. Primerne so za vsakogar, ki si želi spremeniti življenjski slog in narediti nekaj dobrega za svoje zdravje, ob tem pa imeti podporo strokovno usposobljene osebe.

Prekomerna prehranjenost ter posledično hujšanje je pogost problem s katerim se je zagotovo srečal že marsikdo vsaj enkrat v življenju. To za posameznika predstavlja kar velik izziv. Na delavnici bomo skupaj odkrivali škodljive prehranjevalne navade, se priučili načel zdrave prehrane in priprave hrane, sočasno pa vas bo fizioterapevtka naučila pravilne vadbe, ki jo boste izvajali tudi doma. Program traja 16 tednov, enkrat na teden 90 min. V prvem delu srečanja gradite znanje o hrani in pravilnih prehranjevalnih navadah, v drugem delu pa izvajate vadbo in se učite o pomenu telesne dejavnosti. Poskrbimo tudi za motivacijo in po izbiri psihološko podporo.


Delavnico vodijo diplomirana medicinska sestra, diplomirana fizioterapevtka in diplomirana psihologinja.

16 tednov, 2 srečanja tedensko

zvc@zd-grosuplje.si
Telesna vadba ima pozitivne posledice za zdravega človeka, saj zmanjšuje možnost za nastanek obolenj. Pravilna vadba pa ima tudi dober vpliv na potek kroničnih bolezni. Si želite več gibati in biti bolj aktivni? Pridružite se naši delavnici "GIBAM SE". Z vključitvijo v delavnico boste opravili testiranje telesne pripravljenosti, pridobili boste ustrezno znanje o varni in zdravju koristni telesni dejavnosti ter veščine za samostojno, pravilno izvajanje vadbe. 

Delavnico vodi diplomirana fizioterapevtka.

14 tednov, 2 individualni svetovanji


zvc@zd-grosuplje.si

Delavnica je namenjena vsem, ki želite spremeniti svoje prehranjevalne navade in ste hkrati kronični bolniki oziroma imate tveganja za razvoj kroničnih bolezni. Strokovnjaki vam bomo pomagali vzpostaviti zdrave prehranjevalne navade, kar bo pripomoglo k kakovosti vašega življenja. Z aktivnim sodelovanjem boste s sodelovanjem diplomirane medicinske sestre usposobljene za to področje, ocenili vaš dosedanji način prehranjevanja, ugotovili odstopanja od priporočenega načina in v vaš vsakdan uvedli novosti, ki vam bodo izboljšali zdravje in kakovost življenja.


Delavnico vodi diplomirana medicinska sestra.

4 tedenska srečanja po 90 minut in 2 individualni srečanji.

zvc@zd-grosuplje.si


Z aktivnim sodelovanjem v delavnici boste pridobili znanje o prepoznavanju simptomov stresa in mehanizmu odzivanja na stres, čustveno zavedanje stresa in s tem prepoznavanje in obvladovanje čustev. Pridobili pa boste tudi informacije o duševnih motnjah povezanih s stresom ter veščin reševanja problemov. Naučili se boste kako se odzivati na stresne situacije in kako izboljšati delovanje v vsakodnevnem življenju.


Delavnico vodi diplomirana psihologinja.

4 tedenska srečanja po 90 minut
Depresija je pogosta duševna motnja, pri kateri se lahko pojavi veliko različnih znakov in simptomov, od tistih izrazito telesnih do psiholoških in socialnih sprememb na človeku.  Z vključevanjem v delavnico boste pridobili informacije o osnovnih značilnostih depresije, načinih obvladovanja bolezni in vzrokih za njen pojav. Naučili se boste veščin, ki vam bodo pomagale k izboljšanju počutja in znanje o preprečevanju poslabšanj in ponovitve bolezni.


Delavnico vodi diplomirana psihologinja.

4 tedenska srečanja po 90 minut

zvc@zd-grosuplje.si 

Strah je normalna reakcija na dejansko ali grozečo nevarnost. Kadar nas pretiran ali neustrezen strah ovira v vsakodnevnem življenju govorimo o tesnobi ali anksioznosti. Tekom delavnice boste pridobili informacije o značilnostih tesnobe in vzrokih zanjo, podatkih o načinih obvladovanje tesnobe in informacije o tem, kako preprečiti morebitna poslabšanja. S pridobljenim znanjem o vplivu misli in čustev na telo si boste pomagali do izboljšanja svojega počutja.


Delavnico vodi diplomirana psihologinja.

4 tedenska srečanja po 90 minut

zvc@zd-grosuplje.si
Bi radi prenehali s kajenjem? Udeležite se delavnice in naučili vas bomo veščin, kako se dobro znajti in pravilno odločati v nepredvidljivih situacijah, kjer je velika nevarnost za ponovitev kajenja. Na srečanjih boste ugotovili zakaj kadite in zakaj je kajenje vredno opustiti, naučili se boste obvladovati stres in kako se odreči cigareti, spoznali pa boste tudi kako premagati telesno ali duševno zasvojenost in kako ostati nekadilec.


Srečanja so individualna ali skupinska – po vaši želj.


Delavnico vodi diplomirana medicinska sestra.

6 srečanj po 90 minut

zvc@zd-grosuplje.siSVETOVALNICEBodoče starše vabimo na delavnice priprave na porod in starševstvo.

Delavnice obsegajo 6 srečanj v popoldanskem času (po 16.00). Potekajo vsak mesec od septembra do junija.

Na delavnice se je potrebno prijaviti po e-pošti: za.starse@zd-grosuplje.si

Delavnice izvajamo v živo preko videokonference. Delavnice vam v celoti krije zdravstveno zavarovanje, zato plačilo ni potrebno.


Obravnavali bomo teme:

NOSEČNOST: razvoj otroka, spremembe pri mami, lajšanje težav, vloga očeta

ŽIVLJENJSKI SLOG: prehransko programiranje, skrb za zdravje zob, varna hrana, varna spolnost

SOCIALNE PRAVICE: bolj in manj znane

POROD: kdaj v porodnišnico, kako lajšamo bolečine, vloga spremljevalca, potek poroda, partner kot zagovornik porodnice, vse o novorojenčku

PSIHOLOŠKA PRIPRAVA: kako se razvijajo odnosi, nasveti za dobro komunikacijo

POPORODNO OBDOBJE: kaj potrebuje mama, oče kot koordinator pomoči in obiskov (ter kako jih odkloniti v prvih tednih)

DOJENJE: kako vemo, da otrok dobi dovolj mleka, kako dojiti, soočanje z izzivi, prednosti dojenja za cel svet

DOJENČEK: kaj res potrebujemo za nego in česa ne, kaj pomeni, da prespi celo noč, kako se ukvarjamo z njim, prvi sprehodi in vse o negi, vsakodnevni izzivi


Nekaj povsem naravnega je, da se bojite neznanega. Tukaj smo za vas, da vam damo potrebno znanje in s tem zmanjšamo vaš strah. Več informacij in točen urnik boste prejeli ob prijavi.


Delavnice vodi Ajda Plos, dipl. med. sestra, mag. zdr. neg., psihološko pripravo vodi dipl. psihologinja Tanja Novak, pogosto pa se nam pridružijo tudi drugi zanimivi strokovnjaki.


 


Prijava / O avtorjih / Pravna obvestila / Natisni / Dodaj med priljubljene / Privzeta stran / Vrh